Presentiebenadering

Present zijn is de grondhouding van de pastorale begeleiding die ik aanbied. Het is een basishouding, waarbij ik werkelijk luister wat er bij jou op het spel staat. Wanneer je zelf door een moeilijke periode gaat kan het goed zijn als een professional met je meeloopt die zelf ook in een dergelijke situatie is geweest. Ik wil je horen in jouw situatie en je leven vanuit jouw perspectief zien, om samen te kijken wat daarin nodig is.

Grondlegger Presentiebenadering
Waar komt de presentiebenadering vandaan? Andries Baart is een theoloog en filosoof die de Presentiebenadering heeft uitgewerkt. Hij heeft het zelf niet bedacht, maar vanuit zijn onderzoek onder buurtpastors in Utrecht in een model verwerkt. De buurtpastors gingen naar de mensen in de buurt toe. De standaard was dat de mensen juist naar de hulpverleners toe kwamen. De buurtpastors zochten de mensen op in hun thuis- en leefsituatie om hen dáár te ontmoeten. Dit is ook een mogelijkheid die ik bied. Pastorale begeleiding in jouw thuissituatie. Dit is niet altijd mogelijk om diverse redenen, dan zoeken we een andere mogelijkheid. 

God is in jouw lijden
De theologische basis voor de presentiebenadering komt naar voren in Gods aanwezig zijn in deze wereld. Hij is present in jou en mijn leven. God kwam deze wereld binnen, in vlees en bloed, in Jezus Christus. 
Hij is present in jouw leven en lijden. Hij kan meevoelen met jouw lijden, omdat hij dit ook heeft meegemaakt. Hij beziet jou vanuit wie je bent en kijkt voorbij het probleem. Hij aanvaardt jou onvoorwaardelijk.
Vanuit de navolging van Christus wil ik als present zijn in jouw leven op weg naar herstel om hernieuwd leven te vinden.

Uitgangspunten

  1. Ik benader je zoals je bent, niet vanuit je problemen (of stigma). Je bent namelijk niet je probleem.
  2. Onvoorwaardelijke aanvaarding. Je mag er zijn met je fijne en moeilijk te hanteren gevoelens. 
  3. Ik luister aandachtig en ben aanwezig, om de wereld vanuit jouw ogen te zien.
  4. Ik positioneer mij naast je: als coach, mentor, begeleider.
  5. Vanuit een veilige relatie van vertrouwen wordt duidelijk wat er voor jou nodig is.
  6. Pijn en onmacht weet ik te verdragen en blijf daarin erbij. 
  7. Problemen kunnen niet altijd opgelost worden, maar doordat er werkelijk geluisterd en aandacht is, wordt de pijn wel verlicht.
  8. Binnen deze benadering is er ruimte voor (zegenend) gebed. 

Mogelijk ook interessant voor jou: